Odessa, Ukraine
+380 50 416 76 17

Українські вина та корисні поради як вибрати краще

Припускаю, що ви вже знаєте, що українське вино має давню історію і роблять тут гідні вина.

Якщо ні, рекомендую замовити онлайн-лекцію з історії українського вина на сайті Airbnb_expirience. Ціна не висока, але ви отримаєте задоволення i, крім того, зможете зібрати разом друзів або родичів з різних міст та країн за келихом вина (проводиться в Зумі).

Автохтони або місцеві різновиди

Набирає обертів тренд на місцеві, локальні та маловідомі вина. І тут Україні є що запропонувати.

  1. Телті-Курук - точний час походження сорту не встановлено і йде корінням в часи стародавніх греків. До речі, сорт стійкий до філоксери, тому, ймовірно, і вижив. Терруар Shabo 70га (виноробня Бейкуш також експериментує з цим сортом). Купити можна всюди в Україні, а також в інтернеті.

  1. Гібридні сорти, народжені в 20 столітті.

А) *Сухоліманський - білий сорт, народжений шляхом схрещування сортів Шардоне і Плавай. Це баланс кислотності і питкості. Гарне щоденне вино. Виноробні: Колоніст, ФрумушикаНова, Вілла Тінта, Інститут виноробства Таїрова

Б) Цитрон Магарача - на мій погляд, дуже перспективний сорт і я бачу, що багато виноробів експериментують з ним зараз. Яскравий цитрусовий аромат і освіжаючий, абсолютно сухий і хрусткий смак. Ідеальне літнє вино. Взимку скоштуйте з кокотом з креветок. Спробуйте вино з виноробств Фрумушікі-Нова та Граєво. У Graevo є шикарний зразок «бурштинового» (або «помаранчевого») вина з цього сорту.

  1. Одеській чорний, або Аліберне.

Сорт, який не вимагає реклами. Візитна картка українського виноробства. Поєднання сортів Каберне Совіньон та Аліканте Буше. Яскравий і дикий, потужний та незламний – як справжній українець!

Варто порівняти вина від Колоніста, Вілла Тінта, Біологист та Інституту виноробства Таїрова

*- написання сортів не узаконено однозначно. Так що вина можуть бути написані по-різному на різних етикетках, особливо на латиниці.

Міжнародні регіональні різновиди регіону Чорного моря

Широко поширені уздовж узбережжя від Грузії до Болгарії сорти винограду Сапераві, Ркацетелі та інші.

  1. Сапераві - давній грузинський сорт, він добре себе почуває по всьому чорноморському узбережжю, особливо в Грузії, Молдові та Україні. Часто використовується в купажах, що дає початок красивим оригінальним винам, що відображають місцевий терруар. Яскравим прикладом є Freedom Blend з Пуркарі та спекотне, як південна ніч Кара Кармен з Бейкуш. Як соло, кращі приклади від Стаховського (2018г) та лінії Гранд-резерву Шабо.

  1. Ркацетелі - найпопулярніший білий сорт в Грузії зараз і найпоширеніший у 20 столітті (особливо у СРСР). Універсальний сорт, який використовується в купажах, у виробництві ігристого і коньяку, але гарний і як самостійне вино. Часто цей сорт використовується для виготовлення «бурштинового» або «помаранчевого» вина. Спробуйте Арбіна з Бейкуш, або вина Шабо.

У Сполучених Штатах з цим виноградом працюють в регіоні FingerLikes на виноробні KonstantinFrank. До речі, Костянтин Франк - уродженець Одеси і людина, яка керувала в 1930-х роках великим виробництвом вина в Україні (імовірно, Вина Трубецьких). А в середині 20 століття він вже зробив революцію в якісному виноробстві в США.

  1. Аліготе - французький сорт, який росте в основному в Україні та Молдові (!). Виноград вирощують для виробництва коньяку та ігристих вин. Просте і популярне вино в 20 столітті, воно зараз майже не зустрічається як моносортне вино. Гарне вино сорту Аліготе витримане в бочці - це «Перліна Степу» від Трубецького (якщо її ще можна знайти).

  1. Варто згадати відомий угорський сорт Фурмінт. Адже саме з нього виробляється одне з кращих угорьських солодких вин TOKAI. Рекомендую спробувати цей сорт від виноробні Чизай, чудове вино.

Міжнародні сорти.

Як і в інших країнах світу, в Україні найпопулярнішими сортами є Каберне Совіньон і Шардоне.

Каберне Совіньон - добре себе почуває в Одеській області і тому підтвердження: це численні медалі на міжнародних змаганнях. Чудовими прикладами є Шабо лінії Grand Reserve, Одессос, Оксаміт України від Трубецького.

Шардоне - дуже гастрономічне і зрозуміле вино. У Гулієва був хороший Шардоне в 2016 році, Бейкуш 2017 року, можна сміливо рекомендувати лінійку Reserve та Grand Reserve від Shabo. Колоніст і Фрумушика-Нова також роблять гідні вина з цього сорту.

Як підсумк цей статті має з'явитися реклама дегустацій українських вин :) . Так, ми проводимо, і заочно в Zoom, і «наживо» на виноробнях Одеси. Задати питання можна через контакти.

Так отож, скоштуйте українське вино, знайдіть улюблені сорти та підтримайте місцеву економіку!

Слава Україні!

Date: Thu 19 Jan 2023 15:01